Filosofie

Filosofie

Paarden trainen is een levenswijze

Paarden trainen is een levenswijze

Kunst is harmonie

De kunst is verkrijgen van de harmonie tussen ruiter en paard, Bent Branderup omschrijft het als “Two spirits must want to do what two bodies can.”. Vaak wordt kunst verward met een gevorderde oefening zoals een piaffe of levade. Kunst ontstaat op ieder niveau waarbij de ruiter en het paard samen smelten en in harmonie communiceren met een onzichtbare communicatie.


Neem de tijd voor het ontwikkelen van een kwalitatieve communicatie en het opbouwen van de balans van je paard.

Veiligheid als basis

Veiligheid als basis. Het eerste doel in de opleiding is het creëren van een veilig (rij)paard. Goed leidwerk geeft je de mogelijkheid om een gedegen communicatie te ontwikkelen tussen ruiter en paard. Het zorgt voor een veilige situatie, waarbij het paard zijn rust en aandacht leert behouden, ongeacht de omstandigheden, zoals:


  • Naar een nieuwe locatie
  • Slechte weersomstandigheden
  • Het inrijden van groene paarden
  • Op buitenrit
  • Trailerladen

Eerst denken, dan doen

Als ruiter/paardeneigenaar ben je de trainer van je paard. Een goede trainer heeft de benodigde theoretische kennis. Eerst denken, dan doen. Vaak willen mensen het paard een bepaalde oefening aanleren, maar ontbreken ze een duidelijk beeld van de inhoud van de oefening. De kracht van een goede trainer is één oefening kunnen opsplitsen in vele kleine stappen. Denk maar eens na over het aanleren van het optillen van de hoeven van je paard. De eerste vraag die je je dient te stellen is: hoe denkt en leert een paard? De tweede vraag is: Hoe functioneert de biomechanica van het voorbeen en achterbeen? Er is dus noodzaak over de kennis van de psychologie voor het trainen van je paard en de biomechanica voor de correcte fysieke training.

Systematische begeleiding

Een systematische begeleiding stap voor stap gestructureerd voor een gedegen opleiding van ruiter en paard. De duidelijke opbouw in mijn begeleiding geeft je de mogelijkheid om inzichten te verwerven in het trainen van je paard. Je leert niet enkel de verschillende stappen maar je leert de stappen ook grondig te begrijpen. De verworven inzichten geven je de mogelijkheid zelfstandig verder je proces te ontwikkelen. De begeleiding is afgestemd op het niveau van ruiter en paard om de kans op succes te vergroten.

Motivatie training

Spel, fun en motivatie na het creëren van de gedisciplineerde veilige communicatie als basis. Om de trainer van je paard te worden moet je de interesse van je paard ontwikkelen om te willen leren.


“Who am I in the eyes of my horse?”

– Bent Branderup


Mijn paard als partner? Je paard moet leergierig zijn en een open mindset hebben om van je te willen leren. De motivatie training helpt je als trainer de sympathie van je paard te ontwikkelen. Een paard leren leren is de basis van een succesvolle opleiding.

Ontwikkel je tools

Bouw een gedegen fundament op als trainer om je paard zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Systematisch leer je verschillende training tools en technieken om je paard op zo veel mogelijk verschillende manieren te kunnen begeleiden. Grondwerk, longeren, handwerk en rijden zijn voorbeelden van trainingstechnieken evenals zal je ook leren correct te werken met de verschillende communicatietools zoals de hand, de zweep, de beenhulpen en de zit. 

Gelicensieerde Bent Branderup Trainer

Academic Art of Riding

Stap 1: De opleiding van het jonge paard: de relatie

Stap 3: Aanleren van de communicatie

Stap 5: Harmonie tussen ruiter en paard

Stap 2: De opleiding van het jonge paard: het leidwerk

Stap 4: Van vormloze training naar training in vorm

Werk in vrijheid